PROJEKAT ERASMUS +: Predstavnici OKK „Bagdala“ u poseti Košarkaškom savezu Severne Makedonije

Uncategorized

Predstavnici kruševačkog Omladinskog košarkaškog kluba „Bagdala“, koji već osam godina radi na promociji ženske košarke, okupljajući u više kategorija devojčice iz Kruševca, boravili su nedavno u Severnoj Makedoniji. Dvojica trenera kluba i dve košarkašice, bili su gosti Košarkaškog saveza Severne Makedonije.

Prilikom poseta i susreta sa predstavnicima klubova koji se prevashodno bave ženskom košarkom, došlo je do razmene iskustava i prakse, koji su za cilj imali poboljšanje uslova, mogućnosti i potencijala koje ima ženska košarka. Odrađene su detaljne analize svih prednosti i slabosti,  kao i prilika i pretnji koje ima ovaj sport u obema državama. Poseta je bila deo Erasmus plus projekta mobilnosti sportskih radnika u Republici Severnoj Makedoniji, na temu „Edukacija, sport, razmena iskustva i učenje u Severnoj Makedoniji“.

 – Svi učesnici projekta su saglasni da je Erasmus plus projekat mobilnosti sportskog osoblja odlična prilika da se razmene iskustva i prakse svih učesnika. Promocija evropske dimenzije sporta i međunarodna saradnja koja je planirana je uspešno realizovana. Takođe, unapređena su saznanja sportskog osoblja i stvorena mogućnost za proširenje saradnje, koja se planira i u daljim projektnim planovima obe strane – kaže trener Aleksandar Memet, predsednik OKK „Bagdala“.

Dodaje da je devojkama, učesnicama projekta, pružena prilika da se upoznaju sa novim dimenzijama sporta i da treniraju sa svim ekipama koje su posetili:

– Ovo je bila jedinstvena šansa de se upoznamo sa radom klubova koji su prvaci države. Naše devojke su trenirale sa prošlogodišnjim državnim prvakom, ekipom ŽKK „Basket Kam“. Svi klubovi kao i  nacionalni savez su bili domaćini kakve samo poželeti možeš. Svakako smo bogatiji novim poznastvima i novim praksama. Svima preporučujem mobilnost koju pružaju Erasmus plus programi.

Oduševljenje učešćem u projektu deli i drugi trener „Bagdale“ Nenad Miletić:

– Bez presedana, svi aspekti ove mobilnosti su bili savršeni. Ja sam oduševljen.

Devojke koje su učestvovale u projektu su takođe pod jakim utiskom. Igračica Anđela Jovanović kaže da je već pitala trenera gde idu sledeći put i dodala da je ovo za nju neverovatno iskustvo.

Julija Kanić to potvrđuje:

– Najviše mi se dopada to što su igračice, treneri i ostali iz klubova koje smo posetili nesebično delili svo svoje iskustvo sa nama.

Inače, predstavnici kruševačkog Kluba su se tokom dvonedeljnog boravka, od 13. do 28. januara, upoznali sa svakodnevnim radnim aktivnostima Košarkaškog saveza Severne Makedonije. Takođe iskorišćena je prilika da se upoznaju sa radom ostalih ženskih košarkaških klubova koji funkcionišu pod okrivljem saveza Severne Makedonije: „Negotino“ (Negotino), „Grizli“ (Kumanovo), „Basket kam“ (Makedonska Kamenica), „Probasket“ (Kavadarci), „Struga“ (Struga), „Gostivar 2009“ (Gostivar), „Kriva Palanka“ (Kriva Palanka).

Zahvalni su Fonadaciji Tempus iz Beograda  koja je posrednik za projekte Erasmus plus u sportu. Bez njih, kako navode, ne bi imali priliku da uvide koliko vredi učestvovati u projektima koje podržava Evropska Unija.

Posle ovakvog iskustava trenerima i igričicama ostaje nada da će u narednom periodu biti učesnici sličnih projekata, sve u cilju unapređenja ženske košarke i sporta uopšte.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *